d(*_*)b

d(*_*)b
trancing, loving, living...trance for life

marți, 27 octombrie 2009

...comunicarea

Bine v-am regasit, sau...bine m-ati regasit :) ca si eu ma uitam uimit: ce, inca o postare pe ziua de azi? inseamna ca mi-am revenit...la normal :) ceea ce este un lucru excelent, ma face sa ma simt confortabil si in masura sa relatez niste chestiuni din viata de zi-cu-zi a tuturor, pe care poate unii dintre voi nu le observa...asadar spuneam ca voi continua "candva" articolul acela cu trenurile, tehnologia si comunicarea.
Ce voiam eu sa spun este foarte simplu: unii dintre noi, nu va stii niciodata sa foloseasca niciun lucru (aparaturi care incep cu electro), care este predispus sa se dezvolte (mai ales din aria tehnologiei avansate), in scopul in care a fost creat, sa exploreze toate posibilitatile pe care le ofera...si aici ma refer in special la telefoanele mobile. Ei bine, daca mai spun ca acest lucru l-am observat tot pe parcursul navetei, bineinteles cu trenul, am si facut legatura intre cele trei "titluri".
Oke, hai sa dezvolt un pic ideea de "comunicare", defapt majoritatea cunoasteti cu ce se mananca, asa ca spun doar faptul ca omenirea s-a luptat mereu sa obtina solutii pentru comunicare, care sa o faca mai simpla, mai rapida si mai accesibila (scrisori, MORSE, telegraf, telefon-cu fir, fara fir etc), dar asta nu inseamna ca a vrut sa ofere posibilitatea sa comunici in cel mai stupid si prostesc mod...bineinteles ca vorbesc de serviciul de mesagerie scurta-scrisa"SMS"...adica avem la indemana 150 de caractere sau chiar mai multe, avand in vedere serviciile din ziua de azi, si totusi majoritatea folosesc prescurtari (stupide), imbarligaturi de cuvinte, sau fraze fara inteles, doar ca sa economiseasca timp? Spuneti-mi si voi...de ce?
Este adevarat ca depinde de context si de persoanele care practica....dar ideea care ma deranjeaza este ca, acest lucru a devenit "contagios" si in alte forme de comunicare, defapt utilizand alte modalitati, cum ar fi chat-ul (messenger, da, asta era)....chiar si verbal, la telefon s-a ajuns sa se vorbeasca in abrevieri....ca si concluzie eu zic ca.....incet raman doar cateva cuvinte uzuale in vocabularul tinerilor, pe care le vor folosi in cazuri extreme :))
Restul concluziilor, de la voi, cei cu doxa :)) hai ca glumesc...astept pareri, coment-uri...v-am pupat! Ne revedem curand, ciao!

3 comentarii:

darkangel81 spunea...

Frumos comentariu si imi place tare mult.Adevarul este asta desi uneori il evitam.
This is the life

Oana spunea...

ok...este si asta un punct de vedere, dar hai sa il prezint si pe al meu...acest fenomen exista cam de pe cand au renuntat stramosii nostri la semne. Este vorba de cateva procese analizate in timp de catre mari lingvisti si nu o sa intru in detaliu pentru ca nu e cazul, dar exista diferite tehnici, cum ar fi spre exemplu cel al comprimarii sau al economiei verbale. Ma refer strict la tema abrevieri-comunicare. O sa dau un exemplu foarte scurt ca sa nu ma intind prea mult ca o sa ajung sa scriu mai mult decat tine . Gandestete, tu si cei care vor mai citi acest comenteriu, la vechile timpuri gramaticale ... este valabil atat in romana desi exemplele din engleza ar fi si mai concludente. Nu de alta dar ei sunt mai conservatori. in fine... concluzia daca s-ar trezi strabunicul tau ar ramane uimit de cum vorbesti. Multe din cuvintele pe care noi le folosim azi au fost la un moment dat pentru ei abrevieri sau new-entry-uri. noi deja sunam ciudat pentru parintii nostri, la fel cum si ei au anumite expresii si cuvinte care pentru noi sunt foarte dubioase... si ce crezi ca la un moment dat copii nostri nu vor ajunge sa spuna despre noi ca suntem invechiti? este vorba doar de evolutie, si daaa... de timp. Doar toata lumea sustine ca traim intr-un secol al vitezei asa ca se va ajunge ca si aceasta comunicare sa fie tot "pe fuga". Pentru ca asta e noul stil de viata. Ma voi opri aici in spranta ca totusi s-a inteles unde bat... deci, cred ca e momentul sa incep sa acceptam acele abrevieri, bine... unele... pentru ca sigur intrun viitor, mai mult sau mai putin indepartat, vor fi introduse in vre-un dictionar. Ah... si in legatura cu noile tehnologii... ce vrei... unii sunt mai snobi, dar sa nu generalizam... trebuie sa ne obisnuim ca exista tot felul de oameni, iar in cel mai fericit caz vei reusi la un moment dat sa te amuzi pe seama lor, e mai grav cad treci si de acest stadiu. Eu cred ca toata lumea observa ce se intampla in jur, doar ca unii sunt mai ignoranti sau mai pasivi la mediul inconjurator, sau... cum imi place mie sa spun "miserupisti". In ceea ce priveste viata pe tren sau in autobuz... de ce a trebuit sa privesti doar lucrurile rele. Ai scris doardespre aspectele negative dar sunt convinsa ca daca te mai gandesti un pic vei vedea si partea frumoasa a navetei. Stii ca sunt cunoscatoare si nu vorbesc aiurea... asa ca ar fi cazul sa mai adaugi cate ceva!

Levyany spunea...

multu Oana pentru comm, am invatat ceva din el (nu spun ce), ai vorbit ca un adevarat lingvist (cine cunoaste, stie)....eu numai am ce comenta, oricum ai scris mai mult decat JE :) dar ideea este sa nu ma apuc sa dezbat si sa despic firul in 4, doar sa aud niste pareri, sa vad unde gresesc, ce nu observ...in legatura cu naveta, hmmm, inca nu am scris detaliat ce si cum, doar m-am referit la mijlocul de transport ;) ...to be continued...